Ce este Terapia Bowen?

Tehnica Bowen prezinta unul dintre cele mai profunde concepte terapeutice existente in lume, in prezent. Se bazeaza pe teoria conform careia, odata ce s-a realizat relaxarea totala a corpului, se activeaza abilitatea proprie organismului de a redresa orice problema a corpului si a mintii, prin readucerea acestora la echilibru si armonie.

Tehnica Bowen este o formula unica de re-echilibrare neuro-musculara. Lucreaza atat prin sistemul nervos, la nivel structural si muscular, cat si prin sistemul circulator si limfatic.

Este recunoscuta pentru eficienta sa in tratarea afectiunilor interne si reducerea duratei convalescentei. Tehnica Bowen este o terapie holistica, ce se bazeaza pe declansarea capacitatii de auto-vindecare a propriului nostru corp.

Prin aplicarea miscarilor specifice Bowen, extrem de delicate, pe anumite locatii precise de pe corp, trezim Doctorul Interior preia comanda si incepe procesul de vindecare!

Tehnica Bowen este un concept nou in manipularea corporala, nu deriva si nici nu este similara nici unei alte modalitati de abordare fizica:
 • Deplasarile osoase se realiniaza - desi nu se executa nici o manipulare a articulatiilor sau oaselor, ca in chiropractie.
 • Tensiunile musculare si incordarile se elimina, iar circuitul limfatic normal se restabileste - desi nu se maseaza muschii, ca in masajul terapeutic.
 • Meridianele energetice se restabilesc imediat - desi practica nu se bazeaza pe meridiane si nu se aseamana nici cu acupunctura, nici cu presopunctura.
 • Echilibrul psihic se normalizeaza - desi nu este necesara invocarea unui raspuns emotional, ca in cazul terapiilor ce se adreseaza mintii si corpului deopotriva.
Aproape in toate cazurile, pacientii raporteaza o stare placuta de relaxare si o senzatie de bine, de usurare. Tehnica Bowen este deopotriva salutata, pe plan international, de medicina alopata, alternativa si complementara, ca fiind cea mai buna tehnica de insanatosire!

Cum functioneaza?

Exista cateva teorii cu privire la felul in care actioneaza Tehnica Bowen.

Una dintre acestea, sugereaza ca miscarile Bowen stimuleaza proprioreceptorii si fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta incurajeaza organismul sa se reechilibreze si sa se reintoarca la starea naturala de sanatate.

Proprioreceptorii asigura perceptia asupra pozitiei si miscarii corpului, si se gasesc in tesutul conjunctiv, muschi, tendoane, ligamente si fascie. Un anumit tip de receptor si in particular nociceptorul, joaca un rol foarte important in eficienta tratamentului Bowen.

Nociceptorii sunt amplasati in aproape toate tesuturile corpului, dar sunt foarte numerosi in fascie, o membrana de tesut fibros care infasoara, inconjoara, sustine si ridica muschii, tesuturile si organele corpului.

Cu fiecare miscare Bowen, fascia este angrenata si deranjata pentru scurt timp, dar nu este deplasata prin forta. Prin intinderea fibrelor de colagen si modificarea formei tesutului conjunctiv, realizate de miscarile Bowen de mica intensitate, nociceptorii aflati in fascie si tesut conjunctiv sunt stimulati sa transmita un impuls de neagresiune prin sistemul nervos central, la cortex, iar cortexul recunoscand aceasta informatie, initiaza procesul de vindecare pentru aceasta etapa reparatorie.

Cum se aplica?

Pacientul poate fi culcat pe un pat sau pe o masa de masaj, acoperit, intr-o pozitie confortabila, dar tratamentul Bowen se poate aplica si unui pacient asezat pe scaun.

Un tratament consta in aplicarea unor miscari delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice, asupra muschilor si tesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o imbracaminte usoara. Prin aplicarea acestor miscari se transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, recuperand memoria celulara a unei stari ideale de relaxare si echilibru.

Intre fiecare dintre seturile de miscari exista cateva minute de pauza, in care pacientul se odihneste, singur. Organismul sau are astfel timpul necesar pentru a prelucra mesajele declansate de miscarile Bowen si a initia procesul de vindecare.

Rezultatele pot fi remarcabile chiar de la prima sedinta, procesul de auto-vindecare derulandu-se si pe parcursul zilelor urmatoare. Tratamentele se aplica, de regula, la interval de sapte zile. De cele mai multe ori, sunt necesare doar cateva sedinte de tratament, in cazul afectiunilor acute.

Terapeutul se poate concentra pe o problema specifica sau se poate adresa organismului ca un intreg, intr-o mainera holistica. Spre deosebire de celelalte terapii manuale, Tehnica Bowen nu foloseste manipulari in forta. Terapeutul nu forteaza organismul pacientului sa execute o comanda, ci permite acestuia sa intreprinda acele actiuni necesare pentru a se auto-vindeca, in propriul sau ritm.

Cui se adreseaza?

Terapia Bowen este potrivita si folositoare oricui, de la nou-nascuti la persoane in varsta. Ofera alinare sportivilor, femeilor insarcinate si persoanelor cu nevoi speciale.Se adreseaza organismului la toate nivelele: fizic, chimic, mental si emotional si da rezultate in tratarea afectiunilor acute, cronice, neurologice sau psiho-somatice.

Are un efect de relaxare foarte profunda, la nivelul intregului corp si faciliteaza declansarea mecanismului de auto-vindecare. Cu toate acestea, nu este nevoie sa fiti bolnavi sau sa va doara ceva pentru a beneficia de pe urma unui tratament Bowen! Preventia este mai buna decat tratarea - toata lumea se simte mai bine cu Bowen! Nu exista, practic, contraindicatii si nici nu poate face nici un rau!

Doar cateva dintre afectiunile in care Tehnica Bowen si-a dovedit eficacitatea sunt:

 • Probleme scheleto-musculare si articulare (accidentari sportive, sciatica, umar intepenit, probleme la genunchi, luxatii ale gleznei, restrictie de miscare a gatului, dureri de spate, boli profesionale, etc).

 • Afectiuni ale organelor interne (probleme la rinichi, ficat, vezica biliara, stomac si intestine, etc)

 • Infertilitate, chisturi ovariene si fibroame uterine.

 • Dezechilibre hormonale si emotionale.

Contact

 • Telefon 0744.399.359

 • E-mail: office@orientmed.ro
  • Follow us on Twitter
  • Follow us on Twitter
  • Like us on Facebook
  • Like us on Facebook
  • Flux RSS
  • Flux RSS
  • End
Copyright © Orient Med Toate drepturile rezervate